Brown is ‘in shock’, D’hoore ziet sprint van ‘stervende zwanen’

Danish Emma Norsgaard of Movistar, Australian Grace Brown of Team Bikeexchange and Belgian Jolien D'Hoore of Team SD Worx pictured on the podium after the women's elite classic race of the world tour, Brugge - De Panne cycling race, 203,9km from Brugge to De Panne, Thursday 25 March 2021.
BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN
Danish Emma Norsgaard of Movistar, Australian Grace Brown of Team Bikeexchange and Belgian Jolien D'Hoore of Team SD Worx pictured on the podium after the women's elite classic race of the world tour, Brugge - De Panne cycling race, 203,9km from Brugge to De Panne, Thursday 25 March 2021. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN

Indrukwekkend! Met een straffe solo heeft Grace Brown met de Oxyclean Classic Brugge-De Panne haar eerste wedstrijd in de WorldTour gewonnen. De Australische moest na de finish even in haar arm knijpen. “Ik kan niet geloven dat ik hier gewonnen heb.”

De basis voor haar overwinning legde Brown bij de tweede passage in De Moeren. De Australische liet zich niet verrassen door het spel met de wind en glipte mee in de eerste waaier. “We wisten dat daar het verschil kon gemaakt worden”, aldus Brown. “Het behoorde tot ons wedstrijdplan om mee te draaien in de waaiers, gelukkig stond er genoeg wind.”

Brown belandde in een kopgroep van 13. “Door de aanwezigheid van verschillende sprintsters was de aanval mijn enige kans op een overwinning. Ik had me voorgenomen om later aan te vallen, maar die smalle technische zone leek me een goede plaats om iets te proberen. Het draaide goed uit.”

Met een indrukwekkende solo reed de Australische naar haar tweede overwinning op Belgische bodem, nadat ze vorig jaar al de sterkste was in de Brabantse Pijl. “Ik ben in shock, ik kan niet geloven dat het mij gelukt is. Dit is een wedstrijd voor sprinters, niet eentje die mij normaal ligt. Bovendien is het mijn eerste zege in de World Tour. Heel mooi.”

Norsgaard: “Ik hou van die Belgische koersen”

De Noorse Emma Norsgaard sprintte op zeven seconden van Brown naar de tweede plaats. “Ik dacht dat we haar nog wel zouden grijpen, maar ze was gewoon heel sterk. Plots verdween ze zelfs uit ons zicht, dan wisten we dat het moeilijk zou worden.”

“Ondanks dat het een vlakke koers was, was toch een spannende wedstrijd. De openingsfase verliep heel rustig, maar in die plaatste rondes werd de gashendel toch opengetrokken. Ik hou wel van die Belgische koersen. Ook van die klassiekers die er nu aankomen. Ik ben een type dat die korte steile hellingen goed moet kunnen verteren.”

Opvallend: voor de 21-jarige Norsgaard was het al haar vierde tweede plaats in zeven koersdagen. “Of dit mijn grote doorbraak is? Daarvoor moet ik eerst een wedstrijd winnen. Als dat me lukt, kan ik zeggen dat dit het jaar van de doorbraak is.”

D’hoore: “Sprint van stervende zwanen”

Een jaar geleden werd Jolien D’hoore in de Oxyclean Classic Brugge-De Panne als winnares nog gedeclasseerd, dit jaar moest de Belgische tevreden zijn met een derde plaats. “Brown was heel sterk”, herhaalde D’hoore de woorden van Norsgaard. “Als je een jagende groep kan afhouden, dan verdien je de overwinning.”

Geen revanche dus. Het plannetje van D’hoore draaide nochtans goed uit. “In De Moeren zat de wind ideaal om waaiers te trekken. Dat was voor ons het ideale scenario en bij de tweede passage brak het peloton in stukken. In die sprint voor de tweede plaats ging ik te vroeg aan en had ik geen topsnelheid meer in de benen. Het was een sprint van stervende zwanen, maar al bij al ben ik toch tevreden met die podiumplaats.”

Voor D’hoore is het haar laatste seizoen als profrenster. Welke ambities heeft de viervoudig Belgisch kampioene nog? “Als ik nog een wedstrijd in de WorldTour kan winnen, dan is mijn seizoen geslaagd. Zondag volgt er met Gent-Wevelgem al snel een nieuwe kans.”

Deel dit bericht

Lees ook