Elisa Balsamo wint voor tweede keer Classic Brugge – De Panne

BalsamoDePanne-1

Elisa Balsamo heeft voor de tweede keerde Classic Brugge-De Panne op haar naam geschreven. De 26-jarige Italiaanse was in de massasprint sneller dan de Nederlandse Charlotte Kool en de Poolse Daria Pikulik.

Het was Deborah Veerman die, vrij vroeg in de wedstrijd, het eerste initiatief nam. Het peloton liet de Nederlandse evenwel niet begaan en al vlug werd deze vlucht tenietgedaan.

Van dan af probeerden diverse rensters een vroege vlucht op te zetten. Zonder succes. Eerst was het de beurt aan Nathalie Bex, even later probeerde Alessia Vigilia en Lisa van Helvoirt met vereende krachten.

Bij de eerste passage op De Moeren zonderden enkele rensters – met daarbij onder andere Christina Schweinberger, Alice Wood, Eugenia Bujak en Letizia Borghesi – zich even af van de grote groep maar ook zij werden snel weer tot de orde geroepen.

Het sein dan voor Gladys Verhulst-Wild om te gaan aanvallen. De Française kreeg wat verderop de steun van Ilse Pluimers, Flora Perkins, Silke Smulders, Aude Biannic, Linda Riedmann en Noemi Rüegg. Dit zevental vatte de slotronde aan met een voorsprong van amper 5 seconden op het peloton en werd nog voor het buitenrijden van De Panne opnieuw gegrepen.

De beste poging van de dag kwam uiteindelijk op naam van Nina Buijsman. De Nederlandse zette het op 21 kilometer van de finish op een lopen en begon aan de laatste passage op De Moeren met een voorgift van een minuut op het peloton waarin de rensters van Team DSM-firmenich PostNL het tempo bepaalden.

Op het einde van de bewuste poldervlakte smolt alles weer samen. In de daaropvolgende massasprint haalde Elisa Balsamo het voor Charlotte Kool en Daria Pikulik. Voor Balsamo was het de tweede overwinning in De Panne, nadat ze in 2022 de wedstrijd al op haar naam schreef.

Balsamo: ‘Zege van het hele team’

“Het was heel moeilijk om de koers echt te controleren, maar dat lukte ons uiteindelijk wel met het team”, zei Balsamo. “Dit is mijn tweede zege op korte tijd. Zondag slaagde ik erin de Trofeo Alfredo Binda te winnen. Ik deed dat zelfs met een kleine voorsprong op Lotte Kopecky en Puck Pieterse. Vandaag was het verschil iets minder groot, maar het resultaat is hetzelfde: een nieuwe overwinning”

“Ik kan niet ontevreden zijn over mijn conditie. Die is heel goed. Belangrijk ook voor die andere zeer belangrijke wedstrijden die eraan zitten te komen. Te beginnen al met zondag Gent-Wevelgem. Ik kende vorig jaar een heel moeilijk seizoen met misschien te veel hoogtes en laagtes. Ik krijg nog steeds het vertrouwen van de ploeg en dat is ook wel heel leuk”, gaf Balsamo mee.

Het was Team DSM-firmenich PostNL dat in de laatste rechte lijn de sprint aantrok voor Charlotte Kool. Balsamo kwam er op links uit en was meteen zegezeker. “Ik had ook de steun van mijn ploeggenotes in volle voorbereiding op de sprint. Ik koos in de laatste honderden meters het wiel van Charlotte Kool en kon daar op het gepaste moment uitkomen. Dit is een zege van het hele team”, besloot Balsamo.

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie op 20 & 21 maart 2024

De volgende editie van de Classic Brugge – De Panne zal plaatsvinden op woensdag 20 en donderdag 21 maart 2024. De mannen rijden op woensdag,