Kopecky mikt in Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne op eerste zege in eigen land

Belgian Lotte Kopecky of SD Worx pictured at the start of the women's elite race of the 'Omloop Het Nieuwsblad' one-day cycling race, 128,4km from Gent to Ninove, Saturday 26 February 2022.
BELGA PHOTO JASPER JACOBS
Belgian Lotte Kopecky of SD Worx pictured at the start of the women's elite race of the 'Omloop Het Nieuwsblad' one-day cycling race, 128,4km from Gent to Ninove, Saturday 26 February 2022. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Een dag na de mannen rijden de vrouwen op donderdag 24 maart de Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne. De opvolgster van Grace Brown krijgt aan de Belgische kust hetzelfde prijzengeld als haar mannelijke collega. Belgisch kampioene Lotte Kopecky is de leidster in de UCI Women’s WorldTour en start als topfavoriete in Brugge.

De Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne is de vierde wedstrijd van de UCI Women’s WorldTour, het regelmatigheidscriterium voor vrouwen dat de belangrijkste wedstrijden van het seizoen omvat.

Dat vertaalt zich donderdag in een ijzersterk deelnemersveld. Lotte Kopecky schreef met de Strade Bianche Donne de openingswedstrijd van de Women’s WorldTour op haar naam en verdedigt in de Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne haar leidersplaats in het regelmatigheidscriterium. De Belgische kampioene kan aan de Belgische kust haar eerste overwinning van het seizoen in eigen land boeken.

Met Lorena Wiebes – dit jaar al goed voor drie overwinningen – en wereldkampioene Elisa Balsamo (drie zeges) verschijnen ook de winnaressen van de overige twee wedstrijden in de Women’s WorldTour aan de start. Andere belangrijke namen op de deelnemerslijst: Emma Norsgaard (winnares Le Samyn des Dames), Chantal van den Broek-Blaak, Marta Bastianelli, Chloe Hosking, Chiara Consonni, Sofia Bertizzolo, Alice Barnes, Clara Copponi en titelverdedigster Grace Brown. Onze partner AG Insurance zorgt ook nog voor een primeur: de Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne wordt de eerste wedstrijd van het herdoopte AG Insurance NXTG-team.

My RaceWind

Het parcours van de vrouwenwedstrijd is identiek aan dat van de mannen in de Minerva Classic Brugge – De Panne. Het enige verschil: de vrouwen worden slechts twee keer door de gevreesde Moeren gestuurd en kennen na 163 km een winnares. De wind kan voor waaiers zorgen in De Moeren … en voortaan is er een app, My RaceWind genaamd, die dat kan voorspellen. De door IMDC (International Marine and Dredging Consultants) ontwikkelde app wordt woensdag tijdens de Minerva Classic Brugge – De Panne voor het eerst uitvoerig getest door de Sporza-commentatoren. In de Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne volgt een tweede test.

“Met 369 km over twee dagen wordt het parcours tussen Brugge en De Panne de meest uitgestrekte onderzoeksruimte wereldwijd, want ook de komende jaren willen we met de Minerva Classic Brugge – De Panne en de Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne volop nieuwe applicaties uittesten en inzetten op extra technologie en ‘gamificaton’, zegt Griet Langedock, die binnen de organisatie verantwoordelijk wordt voor onder andere technische innovatie.

Zelfde parcours, zelfde prijzengeld

Hoewel beide wedstrijden tot de UCI WorldTour behoren, hanteert de UCI ook dit jaar nog een verschillend prijzengeld voor mannen en vrouwen. Titelsponsor Exterioo Tuinmeubelen, Stad Brugge, de gemeente De Panne en co-organisatoren Golazo en KVC Panne Sportief waren bereid om allemaal een extra duit in het zakje te doen om het prijzengeld bij de vrouwen gelijk te trekken tot 40.000 euro.

“Dat is fantastisch nieuws”, reageerde Belgisch kampioene Kopecky. “Namens alle vrouwen in het vrouwenpeloton hartelijk dank aan de organisatoren en de partners om dit te realiseren.”

Live op Sporza

Na twee edities zonder publiek kijken de organisatoren en de renners uit naar het publiek langs de kant van de weg en aan de aankomst. Zowel de Minerva Classic Brugge – De Panne (UCI WorldTour) voor mannen op woensdag 23 maart als de Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne (UCI Women’s WorldTour) op donderdag 24 maart zijn live te volgen bij Sporza op één, telkens vanaf 14u50.

Deel dit bericht

Lees ook