Vrouwen rijden Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne voor hetzelfde prijzengeld als de mannen

Belga
Belga

Over twee weken opent de Minerva Classic Brugge – De Panne (woensdag 23/03) de veertiendaagse met alle grote Vlaamse voorjaarsklassiekers. Daags nadien (donderdag 24/03) doen de vrouwen hetzelfde in de Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne. Daar is het prijzengeld dit jaar voor het eerst even hoog als bij de mannen de dag voordien!

Hoewel beide wedstrijden tussen Brugge en De Panne tot de UCI World Tour behoren, hanteert ook dit jaar de UCI nog een verschillend prijzengeld voor mannen en vrouwen. De mannen strijden in hun Minerva Classic Brugge – De Panne voor een te verdelen prijzengeld van 40.000 euro. Bij de vrouwen was dat met 7.700 euro maar liefst 32.300 euro lager.

Titlelsponsor Exterioo Tuinmeubelen, Stad Brugge, de gemeente De Panne en co-organisatoren Golazo en KVC Panne Sportief waren bereid om allemaal een extra duit in het zakje te doen om het prijzengeld bij de vrouwen te verhogen naar 40.000 euro, evenveel dus als bij de mannen.

Belgisch kampioene Lotte Kopecky reageerde alvast erg enthousiast in een videoboodschap: “Dat is fantastisch nieuws, daags na Internationale Vrouwendag. Namens alle vrouwen in het vrouwenpeloton hartelijk dank aan de organisatoren en de partners om dit te realiseren.”

Goed nieuws dus voor de hele reeks straffe koersvrouwen die op de startlijst staan van de Exterioo women’s Classic Brugge – De Panne op donderdag 24 maart. Lotte Kopecky – vorig weekend nog winnares van de Strade Bianche – en titelverdedigster Grace Brown voeren het deelnemersveld aan. De Australische Brown kwam vorig jaar na een indrukwekkend nummertje solo aan in de Veurnestraat. Op 24 maart mag ze forse tegenstand verwachten van onder andere wereldkampioene Elisa Balsamo, Lorena Wiebes (de winnares van 2020), Emma Bjerg en Marta Bastianelli.

Eerst zijn op woensdag 23 maart de mannen aan zet in de Minerva Classic Brugge – De Panne. Ook hen wacht een parcours op West-Vlaamse bodem met De Moeren als scherprechter. Sam Bennett behaalde vorig jaar in De Panne zijn eerste zege in een eendagswedstrijd in de UCI WorldTour en is tuk op een bisnummer. De Ierse sprinter zal dit keer moeten afrekenen met onder meer Caleb Ewan, Fabio Jakobsen, Arnaud Démare, Pascal Ackermann, ex-winnaar Dylan Groenewegen en ex-wereldkampioen Mads Pedersen. Het wordt ook uitkijken naar de nieuwe Belgische sprintsensatie, de 19-jarige Arnaud De Lie.

Na twee edities zonder publiek, kijken de organisatoren en de renners uit naar het publiek langs de kant van de weg en aan de aankomst. Beide wedstrijden zijn ook live te volgen bij Sporza op één, telkens vanaf 14u50.

Deel dit bericht

Lees ook