Wereldkampioene Elisa Balsamo sprint tot eigen verrassing naar zege in Exterioo Women’s Classic

belgaimage-189507985-full

De Exterioo Women’s Classic heeft met Elisa Balsamo de ideale winnares gekregen. De wereldkampioene won de sprint van een uitgedund peloton, nadat ze eerst van plan was om de lead-out voor een ploegmate te verzorgen. Lorena Wiebes werd tweede, Marta Bastianelli derde.

In twee trapjes ontstond de ontsnapping van de dag: Nicole Steigenga, Hannah Ludwig, Antonia Gröndahl, April Tacey, Marith Vanhove en Kirstie van Haaften. Die laatste twee, allebei lid van Parkhotel Valkenburg, maakten samen de oversteek naar de eerste vier namen. Geen wind in De Moeren, dus ook vandaag besliste het peloton om te sprinten in De Panne. Alle ogen waren dus ook gericht op Lorena Wiebes, op dit moment de snelste vrouw op een fiets.

Met nog een dikke zeventig kilometer te koersen werden de zes leiders gegrepen, wellicht in een poging om de koers iets harder te maken. Een nieuwe aanval bleef niet lang uit: de Belgische dames Senne Knaven, Fien Delbaere en Sara Van de Vel kregen nog de Nederlandse Danique Braam mee. Die laatste sprintte naar een levenslange Minerva-fiets, maar daarna was ook die aanval een vogel voor de kat.

Bij de laatste passage door De Moeren probeerde SD Worx om het kaf van het koren te scheiden, ondanks een gebrek aan wind. De Ierse Alice Sharpe trok solo in de aanval. Opnieuw een onmachtige poging om het sprintersgeweld te ontlopen. De rode loper voor Wiebes werd uitgerold. Tot haar vaste lead-out viel in de laatste kilometers en de Nederlandse ook af te rekenen kreeg met een gebroken spaak.

Balsamo werd in de laatste rechte lijn uitstekend afgezet en gaf de leiding in de sprint niet meer af. Tot haar eigen verrassing won ze. Nochtans rekende ze op het feit dat ze eigenlijk Chloe Hosking zou piloteren naar de mogelijke dagzege in De Panne. Wiebes deed wat ze kon, maar werd tweede. Bastianelli, ex-wereldkampioene, werd derde.

Balsamo: “Ik hou van koersen in België”

De wereldkampioene was zelf verrast met haar nieuwe zege. “Een totale verrassing, want ik werkte vandaag voor Hosking. In de laatste kilometer zei ze dat ik moest sprinten omdat er een valpartij gebeurd was. In de slotkilometers waren er enkele valpartijen, waardoor we sprintten met een beperkt groepje.  Dan is het een kwestie van goed positioneren. Ik moest me dan een weg zoeken naar het juiste wiel. Ik nam het wiel van Kopecky, dat bleek de juiste zet.

De ouders van Balsamo waren aanwezig in De Panne. “Vorige week zagen ze me nog winnen in de Trofeo Binda. Ze houden van wielrennen. Ik ben heel erg blij dat ze hier waren, zodat ze mij zagen winnen. Ze blijven wellicht tot na de kasseiklassiekers om mij te steunen. Ik kijk uit naar Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Ik vind koersen in België fantastisch. Ik hou van het volk langs de weg en hun enthousiasme voor het wielrennen.”

“Met het team mikken we op het podium in de opkomende klassiekers. Ons team Trek-Segafredo is erg sterk. We kunnen de wedstrijd zelf bepalen, al is dat natuurlijk niet zo eenvoudig. Er zijn verschillende opties voor ons om te winnen. Dat is onze sterkte. Ikzelf word ook steeds beter. Deze winter was ik gefocust op wegwielrennen, terwijl ik de winter daarvoor nog vooral pistetrainingen deed. Ik doe nu nog één keer in de week aan pistetraining met het nationale team.”

Dat het prijzengeld gelijkgesteld is aan de mannen, doet haar deugd. “In de paar jaar dat ik nu koers, zag ik al een geweldige evolutie. We zijn op de goede weg. Dat toont dit soort initiatieven aan. Wij verdienen dit ook.”

Wiebes: “Chaotische sprint”

De Nederlandse moest tevreden nemen met de tweede plaats. “Het was een chaotische sprint. In de laatste bocht verlies ik Lotte, mijn lead-out. Ik zag te vroeg in de wind. Het is wat het is. Soms moet je risico’s nemen in de sprint. Dit keer was Elisa beter. Ik kan ermee leven. Ze is niet voor niets wereldkampioene.”

Bastianelli: “Moest gaatje dichten voor sprint”

“Ik voel me goed, maar een beetje bezorgd omdat er een ploegmaat viel in de laatste bocht. Er viel een gaatje, en ik moest dat dichten in de laatste rechte lijn. Dan moest ik nog sprinten. Ik heb het maximale gegeven. In een andere situatie zit er misschien meer in, maar ik ben blij met mijn vorm. De finale is best lastig. Mijn team heeft uitstekend werk geleverd in de laatste vijf kilometer.”

 

Deel dit bericht

Lees ook