Classic Brugge-De Panne is woensdag en donderdag opnieuw koers voor topsprinters, met flandriengehalte

Belga
Belga

De Classic Brugge-De Panne is op 20 en 21 maart de eerstvolgende UCI WorldTour-wedstrijd op Belgische bodem. Woensdag zijn de mannen aan de beurt, donderdag de vrouwen. Met onder meer Jasper Philipsen, Tim Merlier en Elisa Balsamo aan de start belooft het een festival der topsprinters te worden, al kunnen de passages door De Moeren en de weerelementen er ook een echte flandrienkoers van maken.

Jasper Philipsen, zaterdag winnaar van Milaan-Sanremo, is woensdag één van de topkandidaten om zichzelf op te volgen. De Limburger beschikt over sprintersbenen én flandrienbenen. Vorig jaar won hij de Classic Brugge-De Panne door vol in het offensief te gaan en de sprint van een groepje van vier te winnen. Welke tactiek zal hij dit jaar volgen?

Als het tot een massasprint komt, zijn er nog een handvol Belgische topkandidaten: Tim Merlier, Jordi Meeus, Gerben Thijssen, … Of waarom niet Edward Theuns of Milan Menten? Internationale tegenstand komt er uit Nederland met Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Arvid de Kleijn, maar ook uit Duitsland met Phil Bauhaus en Pacal Ackermann. En dan hebben we het nog niet over de Brit Mark Cavendish, de Fransman Arnaud Démare, de Italiaan Luca Mozzato, de Australier Sam Welsford en de Colombiaan Fernando Gaviria gehad. Laurenz Rex of Antonio Morgado bijvoorbeeld lijken dan weer de geknipte mannen om na een harde koers in een klein groepje toe te slaan, zoals Philipsen vorig jaar.

Ook bij de vrouwen is een massasprint uiteraard geen uitgemaakte zaak. Vorig jaar sprintte Elisa Balsamo naar de tweede plaats op 1:10 van winnares Pfeiffer Georgi. Donderdag mikt de Italiaanse, die zondag de snelste was in de Trofeo Alfredo Binda, op de hoogste trede van het podium. Balsamo zal op de Zeelaan in De Panne dan wel de maat moeten nemen van onder andere de Amerikaanse Lily Williams, vorige week derde in Nokere Koerse.

Nog meer sterke vrouwen om naar uit te kijken donderdag zijn de Amerikaanse Megan Jastrab, haar landgenote en wereldkampioene tijdrijden Chloe Dygert, de Deense ex-wereldkampioene Amalie Dideriksen, haar landgenote Emma Norsgaard Bjerg, de Canadese Parijs-Roubaix-winnares Alsion Jackson, de Zwitserse Marlen Reusser, de Oostenrijkse Christina Schweinberger, de Italiaanse Chiara Consonni, de Australische Georgia Baker en ‘veldrijders’ Zoe Bäckstedt en Lucinda Brand. Uit Belgisch oogpunt is Julie De Wilde een naam om in de gaten te houden.

DOOR DE MOEREN

De mannen starten woensdag om 12u30 op de Markt van Brugge en rijden via Zedelgem, Aartrijke, Ichtegem en Koekelare richting kust. Na de passage in Nieuwpoort zetten de renners koers naar Veurne en De Panne voor de lokale rondes. De mannen zullen drie lokale rondes van 44 km rijden en zo aan een totaal van 199 km komen. De vrouwen, die donderdag om 13u van start gaan, leggen twee lokale rondes af en zullen op het einde 155 km in de benen hebben. In de lokale rondes belooft de passage door De Moeren opnieuw cruciaal te worden. Als de wind daar fel tekeergaat, belooft de Classic Brugge-De Panne een regelrecht waaierspektakel te worden.

Peter Roose, burgemeester Veurne: “We kijken opnieuw reikhalzend uit naar de mooie beelden die zullen geschoten worden van het historisch decor van de Veurnse binnenstad en het weidse landschap van De Moeren tijdens de plaatselijke ronden van de Classic, waar de renners hun strijd zullen voeren met elkaar en met de weerelementen om met de hoogste eer geroemd te worden.”

Franky Demon, schepen van Sport in Brugge: “Brugge is al jaren in de ban en fan van het wielrennen. Als stadsbestuur hebben we al dikwijls onze ambities als sport- en wielerstad onderstreept. We zijn verheugd dat onze stad ook dit jaar weer het prachtige decor mag vormen voor de start van de Classic Brugge-De Panne. Net zoals vorige jaren is het deze keer ook weer een wedstrijd op World Tourniveau. Spanning alom met zoveel toppers aan de start.”

Dirk De fauw, burgemeester van Brugge: “De Classic Brugge-De Panne draagt al vele jaren bij aan de pracht van onze stad. Tot ten minste 2026 verwelkomen we deze wedstrijd met open armen. We hopen dat zowel de prestaties van de mannelijke als vrouwelijke renners kinderen en jongeren zullen inspireren om te gaan fietsen en actief aan sport te doen. Op deze manier verzekeren we een sportieve toekomst voor onze gemeenschap.”

Stephane Buyens, schepen van Sport in De Panne: “De koers is gebeiteld in het DNA van De Panne. De Classic Brugge-De Panne is het WK voor sprinters, al mag je ook het flandriengehalte van deze koers niet onderschatten. Supporters, wees woensdag en donderdag allemaal welkom in De Panne, hoofdstad van de koers aan zee!”

Deel dit bericht

Lees ook

Volgende editie op 20 & 21 maart 2024

De volgende editie van de Classic Brugge – De Panne zal plaatsvinden op woensdag 20 en donderdag 21 maart 2024. De mannen rijden op woensdag,