Classic Brugge – De Panne rolt woensdag en donderdag in Zeelaan rode loper uit voor topsprinters

Belga
Belga

Woensdag strijden Jasper Philipsen, Caleb Ewan, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en een resem andere topsprinters voor de zege in de Classic Brugge – De Panne. Een dag later zijn de vrouwen aan zet. Met Elisa Balsamo, Lorena Wiebes en Marta Bastianelli is het volledige podium van vorig jaar aanwezig. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen maakt de koers deel uit van de UCI WorldTour. Nieuw is dat de finish verhuist van de Veurnestraat naar de Zeelaan. Een cruciale fase in het parcours blijft de passage door De Moeren, die van een sprinterskoers een waaierkoers zou kunnen maken …

Als het woensdag tot een massasprint komt op de Zeelaan zijn de favorieten niet op één hand te tellen … zelfs niet op twee. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), tweevoudig ritwinnaar in Tirreno-Adriatico, is wellicht de grootste Belgische kanshebber. Maar ook Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe), Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty) en Edward Theuns (Trek-Segafredo) kunnen voor Belgisch succes zorgen.

Of gaat een noorderbuur met de zege aan de haal? Met Fabio Jakobsen (Soudal Quick Step), Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla), Olav Kooij (Jumbo-Visma) en Cees Bol (Astana) aan kandidaten geen gebrek. Ook de Australiërs Caleb Ewan (Lotto Dstny) en Sam Welsford (Team DSM) staan met stip genoteerd, net als de Ier Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), de Duitser Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe), de Fransman Arnaud Démare (Groupama-FDJ) en de Colombiaan Fernando Gaviria (Movistar). En dan hebben we het nog niet eens gehad over good old Mark Cavendish (Astana).

Ook bij de vrouwen is het lijstje met kanshebbers indrukwekkend. Met de Italiaanse voormalige wereldkampioene Elisa Balsamo (Trek-Segafredo), de Nederlandse Lorena Wiebes (SD Worx) en de Italiaanse Marta Bastianelli (UAE Team ADQ) – ook een voormalige wereldkampioene – staat de top drie van vorig jaar ook dit jaar aan de start in Brugge. Ook de Nederlandse Lonneke Uneken (SD Worx), de nummer vier van vorig jaar, tekent opnieuw present. Andere interessante namen zijn de Italiaanse Chiara Consonni (UAE Team ADQ), de Britse Alice Barnes (Human Powered Health), de Australische Sarah Roy (Canyon-SRAM), en de Deense Emma Norsgaard (Movistar). Van Belgische zijde is het uitkijken naar Shari Bossuyt (Canyon-SRAM) en Belgisch kampioene Kim de Baat (Fenix-Deceuninck).

Veiligheid

De mannen starten woensdag om 11u35 op de Markt van Brugge en rijden via Zedelgem, Aartrijke, Ichtegem en Koekelare richting kust. Na de passage in Nieuwpoort zetten de renners koers naar Veurne en De Panne voor de lokale rondes. De mannen zullen drie lokale rondes van 47,9 km rijden en zo aan een totaal van 211 km komen. De vrouwen, die donderdag om 12u30 van start gaan, leggen twee lokale rondes af en zullen op het einde 163,1 km in de benen hebben.

In de lokale rondes belooft de passage door De Moeren opnieuw cruciaal te worden. Als de wind daar fel tekeergaat, belooft de Classic Brugge – De Panne een regelrecht waaierspektakel te worden. Veranderingen ten opzichte van vorig jaar zijn dat de lokale ronde in omgekeerde richting gereden zal worden én dat de finish in De Panne verplaatst wordt van de Veurnestraat naar de Zeelaan. Deze ingreep zal de veiligheid op het parcours verhogen. De organisatie van de Classic Brugge – De Panne voert veiligheid hoog in het vaandel en heeft een nauwe samenwerking met Safe Cycling Race en Boplan. Naast deze vaste veiligheidssystemen voorziet de organisatie ook meer dan 70 mobiele seingevers die de wedstrijd zullen begeleiden van Brugge naar De Panne.

Burgemeesters en schepenen zien de Classic graag komen

De burgemeesters en schepenen van Brugge, De Panne en Veurne kijken reikhalzend uit naar de koers in hun gemeente.

Dirk De fauw, burgemeester van Brugge: “De Classic Brugge – De Panne is al jaren een schitterende meerwaarde voor onze stad. De wielersport ligt ons al jaren bijzonder na aan het hart. Daarom verlengden we graag onze samenwerking tot en met 2026. We hopen dat de koersprestaties van de mannen en de vrouwen ook kinderen en jongeren kan inspireren om te fietsen en te sporten. Zo blijft onze sportieve toekomst verzekerd.”

Franky Demon, schepen van Sport in Brugge: “We zijn verheugd dat onze stad weer het prachtige decor mag vormen voor de start van de Classic Brugge – De Panne. Op woensdag 22 maart mogen de mannen hun duivels ontbinden op hun ‘carbonnen’ ros. Dat dit weer spektakel zal opleveren, is een feit. Na een felle strijd met de wind in De Moeren wordt het nagelbijtend uitkijken naar de finish, zeker als het weer een beklijvende millimeterspurt wordt zoals vorig jaar. Toen haalde spurtbom Tim Merlier het van Dylan Groenewegen. Een dag later, op donderdag 23 maart, volgen we dan nauwgezet het koersverloop van de vrouwen. Het is net zoals vorig jaar een wedstrijd op WorldTour-niveau. Spanning alom met zoveel toppers aan de start!”

Stéphane Buyens, schepen van Sport in De Panne: “De Classic Brugge – De Panne moeten we al lang niet meer toelichten. Het is het WK voor topsprinters met de neus in de zeewind. De crème de la crème van flandriens met dikke kuiten. Nee, deze koers is geen trainingskoers, maar een volwaardig WorldTour-event. Met aankomst in de Zeelaan! De koers is een groot feest voor de Pannenaars. Na afloop kan iedereen nakeuvelen op de Markt, waar het college van burgemeester en schepenen een rondje geeft.”

Peter Roose, burgemeester van Veurne: “We zijn fier de Classic gedurende twee dagen te mogen ontvangen in onze stad en rekenen erop dat De Moeren opnieuw als scherprechter kan optreden”, aldus burgemeester Peter Roose van De Panne.

Deel dit bericht

Lees ook